Anul trecut procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au avut semnalate 2.615 cauze. Dintre acestea au fost solutionate 1.092, in 127 dispunandu-se trimiterea in judecata a 360 de inculpati. Prejudiciul total estimat de procurori ajunge la impresionanta suma de 1.706 miliarde de lei vechi. “In 2006 au fost trimisi in judecata sapte parlamentari, cate doi secretari de stat si presedinti de consilii judetene, un ministru, un prefect si doi primari de municipii”, a declarat ieri, la sedinta de bilant a DNA, procurorul-sef Daniel Morar.
In bilantul prezentat se arata ca in majoritatea cazurilor calitatea de membru a unui partid politic ori functia detinuta in cadrul unui partid este dublata de functii de demnitate publica, la nivel central sau local. “Faptele de coruptie sunt comise in legatura cu atributiile de serviciu ale functionarului public sau demnitarului, si nu in legatura cu calitatea acestuia de om politic”, a aratat seful DNA.
Nici magistratii nu au scapat de anchetele colegilor, anul trecut fiind trimisi in judecata cinci magistrati – patru judecatori si un procuror. Alti doi procurori au fost trimisi in judecata in ianuarie 2007. Tot anul trecut au fost trimisi in judecata un numar de 54 lucratori de politie, respectiv 25 de ofiteri si 29 agenti de politie.
Pentru anul 2007 Morar si-a propus sa se ocupe indeosebi de fraudele economico-financiare.
M. Macovei: “Cei fara vocatie sa ne lase!”
A urmat la cuvant ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a cerut procurorilor DNA sa fie corecti, fermi si fara teama. “Procurorii, ca si judecatorii, trebuie sa aiba vocatie pentru activitatea pe care o desfasoara. Cei care nu au vocatie sa ne lase”, a declarat Macovei. In plus, ea a aratat ca nu trebuie sa existe obligatii ale procurorilor fata de institutii, indiferent de statutul acestora. “Singurul obiectiv