Inagine: Antena 3
In judetele Covasna, Harghita si Mures a inceput, sambata, referendumul initiat de Consiliul National Secuiesc, prin care se doreste consultarea populatiei secuiesti in privinta cererii de autonomie a acestei zone. Scrutinul se va incheia pe 18 februarie.
Membrii Consiliului National Secuiesc, citati de Radio Romania Actualitati, au declarat ca desi este neoficial, referendumul pentru autonomie isi propune sa demonstreze dorinta de autodeterminare a maghiarilor din aceasta zona, care ar urma sa cuprinda judetul Covasna (exceptand zona Intorsura Buzaului), judetul Harghita si o parte din judetul Mures.
Cum se desfasoara scrutinul
Votarea se desfasoara in sistem mixt, atat cu urna mobila, cat si la centrul fix amenajat in fiecare localitate, zilnic, intre orele 9:00-21:00. Reprezentantii CNS au anuntat ca au fost tiparite 27.000 de buletine de vot, urmand ca acestea sa fie suplimentate, daca va fi necesar.
Voluntarii vor merge din casa in casa, iar populatia va trebui sa raspunda la intrebarea: "Doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si localitatea in care traiti sa faca parte integranta din acest Tinut?".
Referendumul pentru autonomie a fost mediatizat prin afise, fluturasi si prin presa locala, fondurile necesare fiind obtinute din donatii ale persoanelor fizice si juridice.
Rezultatele consultarii populatiei vor fi trimise Presedintiei, Guvernului si institutiilor europene.
UDMR acuza CNS de scindarea electoratului maghiar
Referendumul privind autonomia asa-zisului "tinut secuiesc" reprezinta o noua faza din istoria relatiilor tensionate CNS si UDMR. Liderii UDMR sustin ca CNS este lipsit de autoritate si ca urmareste, de fapt, scindarea electoratului maghiar in 2 tabere. Mai mult, reprezentantii UDMR acuza ca, prin acest fel, se urmares