Liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a anuntat ca va propune ca reprezentantii partidelor sa ia cuvantul si sa existe dezbateri pe marginea mesajului prezidential. “Apreciez faptul ca presedintele a raspuns prompt si a reactionat la solicitarea Parlamentului de a clarifica unele lucruri. Consider ca parlamentarii trebuie sa asculte mesajul sefului statului, dar si presedintele trebuie sa asculte ce au de spus grupurile parlamentare”, a comentat liderul deputatilor liberali. Crin Antonescu considera ca initiativa lui Basescu ar fi un bun prilej pentru normalizarea relatiilor dintre Parlament si Presedintie, dupa ce seful statului a declarat ca deputatii si senatorii fac legi pentru infractori. Potrivit Regulamentului, presedintele adreseaza mesajul si atat. Nu mai sunt dezbateri in prezenta sa.
PSD are, de asemenea, observatii fata de intentiile lui Traian Basescu. Valeriu Zgonea, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, sustine ca parlamentarii au posibilitatea de a i se adresa sefului statului: “Birourile Permanente urmeaza sa hotarasca, in baza regulamentului, daca va fi vorba de un mesaj simplu sau de un mesaj cu dezbateri”. Zgonea a mentionat si un precedent: presedintele Traian Basescu a venit in Parlament pentru a adresa un mesaj, iar la sedinta respectiva au luat cuvantul si reprezentantii partidelor politice. Insa dupa plecarea presedintelui. De asemenea, Zgonea a sustinut ca data trebuie stabilita de comun acord de Parlament si Administratia Prezidentiala. El acuza faptul ca Traian Basescu vrea sa se adreseze marti Parlamentului pentru a bloca dezbaterea din Senat asupra motiunii contra ministrului Justitiei, Monica Macovei.
Liderul PD, Emil Boc, a afirmat: “Potrivit articolului 88 din Constitutie, presedintele are acest drept. Stiu ca se va adresa Parlamentului, dar nu cunosc continutul mesaj