Compania clujeana “Farmec” SA va deschide trei reprezentante in Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului 2008. Ele vor distribui, in principal, cel mai faimos produs cosmetic romanesc, “Gerovital”, al carei licenta comerciala societatea o imparte cu Institutul de Geriatrie din Bucuresti.
Gama ce va fi folosita pentru intrarea pe pietele europene este “Gerovital H3”, brevetata de prof. dr. Ana Aslan. Compania clujeana ar putea vinde si produse din gama “Aslavital”.
“Farmec” Cluj a realizat, in 2006, un profit brut de 2,5 milioane de euro, in crestere cu 55 la suta fata de anul precedent. Aceasta situatie se datoreaza in principal majorarii cifrei de afaceri, de la 17 milioane de euro in 2005, la 19 milioane de euro in 2006, precum si procesului de retehnologizare si modernizare a sectiilor de productie.
Tocmai retehnologizarea fabricii a dat probleme serioase conducerii companiei. Directorul general, Liviu Turdea, s-a ales cu un dosar penal dupa ce unul dintre actionari a depus o sesizare la Politie.
Societatea a primit o finantare din partea ONUDI, organizatia Natiunilor Unite pentru Mediu, cu sediul in Viena, pentru cumpararea unor utilaje nepoluante pentru unitatea amplasata in localitatea Dezmir. Liviu Turdean a inregistrat contravaloarea acestor utilaje drept marire de capital social facuta de asociatia salariatilor, ce detinea pachetul majoritar de actiuni.
Numai ca acest lucru a insemnat diminuarea procentului din titluri detinut de compania “Galina Prod”, care cumparase 30 la suta din actiunile “Farmec” SA.
Mai mult, dupa ce Turdean a sustinut ca ar fi facut aceasta operatiune pentru a plati taxe vamale mai mici, asupra sa au planat si suspiciuni legate de o presupusa evaziune fiscala. El a declarat, insa, ca este nevinova