Prevederile legii cu privire la delimitarea spatiului dintre consumatorii fumatori si cei nefumatori sunt aplicate arbitrar de responsabilii unitatilor alimentare.
In majoritatea restaurantelor si cafenelelor au fost amenajate zone pentru nefumatori, insa personalul si patronii tolereaza fumatul si in aceste perimetre, justificand ca altfel ar inregistra pierderi financiare din reducerea incasarilor.
La Mall Vitan, etajul 2, destinat exclusiv alimentatiei publice, exista spatii clar delimitate pentru nefumatori, din loc in loc fiind amplasate anunturi cu "Fumatul interzis". Pentru cei care doresc sa fumeze exista cateva mese cu scrumiere.
Patronul unuia dintre fast-food-urile din mall se plange insa ca aplicarea normelor legale privind delimitarea spatiilor fumatori/nefumatori i-a redus substantial incasarile: "De cand se aplica legea si locurile pentru fumatori sunt separate, incasarile sunt mai mici cu circa 40-50%.
Chiar si in zilele de duminica, atunci cand se inregistreaza un maxim de clienti, avem foarte multe locuri goale la mese, ceea ce nu se intampla inainte". La parterul mall-ului, la singura cafenea, toata lumea fuma, personalul afirmand ca exista mese care sunt destinate nefumatorilor, daca exista solicitari. Magazinul "Auchan" din cartierul Titan.
In zona parterului, este amenajat un imens spatiu deschis destinat fast-food-urilor. Desi existau cateva afise suficient de vizibile, scrise cu rosu, postate in mai multe perimetre amenajate prin delimitare si care avertizau ca fumatul este interzis, se tragea din tigara de zor chiar sub aceste insemne.
Fumatorii erau amestecati printre nefumatori, cu toate ca la mese erau numeroase familii cu copii. La cafenelele din jur delimitarea spatiilor fumatori/nefumatori era respectata, nefumatorii avand rezervate mai multe mese.
Integral in R