Barroso vrea reducerea drastica a emisiilor de CO2Foto: europa.eu
Discutiile ministrilor de externe din cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe pe Energie au scos in evidenta neintelegeri majore ale statelor membre, pe marginea a doua subiecte: energia nucleara si cea regenerabila. Romania urmeaza sa-si prezinte si ea in cadrul Consiliului European (intalnirea sefilor de stat si de guvern) pozitia in legatura cu reducerea emisiilor poluante.
Agenda principala a Consiliului European de primavara, ce va avea loc la sfarsitul saptamanii si la care urmeaza sa participe si delegatia Romaniei, se va concentra pe discutiile privind reducerea cu cel putin 20%, pana in 2020, a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), emisii responsabile pentru efectul de sera.
Reducerea emisiilor de CO2 - in defavoarea statelor slab dezvoltate
Mai mult, Comisia Europeana se angajeaza sa reduca emisiile CO2 pana la 30% daca si celelalte tari puternic industrializate vor face acest lucru. Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, recunoscuse luni, 5 martie, ca cele 27 de state membre sunt divizate in privinta rolului pe care il va avea in viitor energia nucleara si, pe de alta parte, energia regenerabila (eoliana, solara, etc).
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marti, in conferinta de presa a Executivului de la Bruxelles, ca aceasta tinta (reducerea emisiilor CO2 cu pana la 20%) trebuie sa devina obligatorie pentru statele membre. In opinia sa, „societatile comerciale trebuie sa stie sigur daca vor face investitii in sensul energiilor regenerabile”.
Energia nucleara - mar al discordiei in UE
Un al doilea mar al discordiei intre statele membre este energia regenerabila. In viziunea Presedintiei Germane, a Comisiei Europene sau a unor state precum Austria si Spania, energia „c