La ora actuala, in municipiul Constanta nu mai exista nici o hala de carne, acestea fiind transformate in hale pentru desfacerea laptelui si a produselor lactate.
Halele de carne destinate micilor producatori au fost desfiintate ca urmare a Programului Strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine, prin care este interzisa sacrificarea in abatoare si comercializarea, inclusiv in pietele agroalimentare, a carnii de porc provenita din exploatatii nonprofesionale.
In aceste conditii spatiile din halele agroalimentare in care se comercializa carnea de porc si-au schimbat destinatia, ceea ce a facut sa nu mai fie nevoie de medicii veterinari care controlau carnea adusa de micii producatori.
"Sunt doua tipuri de piete pentru desfacerea carnii, pentru societatile comerciale, care au autorizatii din partea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in spatii individuale inchise, si locul amenajat pentru micii producatori, unde acestia veneau sa comercializeze carnea porcilor pe care ii cresteau in gospodariile lor.
Ca urmare a interzicerii comercializarii carnii de porc de la producatorii nonprofesionisti, actualmente in fostele hale de carne din Piata Grivitei si Tomis III se comercializeaza lapte si produse lactate.
Au ramas insa societatile comerciale care vand carne, deci nu se poate spune ca in piete nu se mai poate gasi carne”, a declarat directorul Administratiei Pietelor Constanta, Nicolae Fronescu.
Pentru ca producatorilor nonprofesionisti li s-a interzis comercializarea carnii de porc, si au fost desfiintate halele care serveau acestui scop, nu a mai fost nevoie nici de controlul de specialitate realizat de medicii veterinari care asigurau calitatea carnii de porc adusa pentru a fi van