Guvernul Marii Britanii isi propune sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 60% pana in anul 2050, o initiativa cel putin indrazneata avand in vedere reactiile companiilor constructoare de masini dupa o propunere similara facuta de Consiliul Europei. O initiativa care ar putea afecta atat populatia cat mai ales corporatiile, o propunere salutara insa cu un termen foarte indepartat.
Daca va fi aprobat, proiectul va avea efecte multiple atat asupra populatiei cat si asupra corporatiilor: gospodariile oamenilor ar urma sa fie dotate, in mod obligatoriu, cu becuri economice; toate locuintele vor fi izolate corespunzator; producatorii de echipamente electronice ar putea fi nevoiti sa iasa pe piata cu televizoare sau dvd-uri fara buton de stand-by; constructorii de masini vor trebui sa investeasca enorm in cercetare.
Sunt masuri care se vor lovi in mod cert de nemultumirea populatiei ca urmare a costurilor pe care le implica.
“Proiectul este o adevarata borna internationala. Este pentru prima oara cand un guvern isi stabileste tinte precise de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Putem spune ca va fi un contract ecologic pentru generatiile urmatoare”, a spus ministrul mediului din Marea Britanie, Davids Miliband.
In ciuda “contributiei” modeste a Marii Britanii la procesul de incalzire globala, acesta a fost numit de catre Tony Blair “cel mai mare pericol pe care lumea il va avea de infruntat”.
Initiativa guvernului britanic vine la doar cateva zile dupa ce Consiliul Europei s-a angajat ca va duce la indeplinire un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020. In acelasi interval Marea Britanie si-a propus o tinta de reducere cuprinsa intre 26 si 32 de procente.
Tony Blair pare extrem de hotarat in planul sau de promovare a unei constiinte care sa protejeze mediu.
@N