Romania ar putea decide sa achizitioneze 1,2 milioane de laptopuri educationale care sa fie distribuite gratuit copiilor si chiar profesorilor, costurile acestui program fiind estimate sa ajunga pana la 700 mil. dolari. Ideea a generat deja un proiect de lege, si si-a atras deja critici, o decizie urmand sa fie luata dupa ce problema va fi analizata de Guvern si de comisiile de specialitate din Parlament.
In urma unei intalniri cu Nicholas Negroponte - initiatorul proiectului cunoscut pe plan international sub numele "laptopul de 100 de dolari", premierul Calin Popescu Tariceanu crede ca Romania poate suporta costurile dotarii gratuite a tuturor elevilor cu aceste laptopuri.
"Romania e suficient de mica incat sa oferi un laptop pentru orice copil", sustine si Nicholas Negroponte, initiatorul programului educational One Laptop Per Child (OLPC) prin care vrea sa livreze un model de laptop cu un pret foarte mic catre copiii din tarile sarace ale lumii.
Negroponte se afla intr-o vizita in Romania la invitatia primului-ministru pentru a discuta despre implementarea acestui program incepand cu 15 septembrie, momentul cand va incepe productia de serie a acestui laptop la fabrica Quanta Computer din Taiwan.
Ideea acestui proiect a aparut in urma cu trei ani si a castigat notorietate dupa ce Negroponte a spus ca fabricarea unui laptop cu o configuratie minima care sa fie folosit in procesul de invatare ar putea cobori pretul unei unitati la 100 de dolari. Niciuna dintre versiunile de pana acum nu a reusit insa sa ajunga la acest nivel al costurilor de productie.
Negroponte spune ca laptopul are un cost de productie de 165 $ si apreciaza ca pentru livrarea in Romania, statul roman ar trebui sa suporte 200 $ pentru fiecare unitate, costurile suplimentare venind din transport, distributie si service.
Premierul Tariceanu a mai declarat ca mai