Cand Uniunea Europeana si-a deschis granitele in fata a opt tari fost comuniste cu trei ani in urma, oficialii companiilor aeriene din Europa de Vest au privit catre est si au vazut o multime de oameni saraci care nu-si permiteau sa cumpere bilete de avion, scrie The Wall Street Journal.
Jozsef Varadi, un intreprinzator ungar, a remarcat oportunitatile. Chiar si sub regimul comunist, cei 39 de milioane de locuitori ai Poloniei calatorisera foarte mult, inghesuindu-se in masini Fiat 126 si plecand in cautarea de locuri de munca departe de casa. Varadi era sigur ca si mai multi vor intra in miscare in momentul in care Marea Britanie si Irlanda urmau sa-si deschida pietele muncii pentru est-europeni.
Solutia: crearea unei companii aeriene cu preturi destul de scazute pentru a rivaliza cu cel mai popular mijloc de transport din regiune: autobuzul.
Astazi, Wizz Air, compania pe care Varadi a creat-o la sfarsitul anului 2003, detine o pozitie importanta in randul companiilor aeriene low-cost care transporta multimi intregi de polonezi, unguri si alti est-europeni in Europa Occidentala, tarifele pentru o calatorie dus incepand de la 20 de euro, cu taxe incluse.
Aproape un milion de est-europeni s-au indreptat catre Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Germania si alte tari europene din momentul in care UE s-a extins de la 15 la 25 de tari in 2004. Astfel, spatiul aerian est-european a devenit una dintre pietele aeriene cu cel mai rapid ritm de crestere din lume. Gigantii vest-europeni din domeniu Ryanair Holdings si EasyJet s-au alaturat si ei tendintei.
Dezvoltarea Wizz reflecta clar impactul combinat al liberalizarii pietei aeriene a UE si al expansiunii acesteia. Numarul polonezilor care locuiesc in Londra, de exemplu, a crescut atat de mult, incat unele cinematografe subtitreaza filmele in poloneza. 12 orase poloneze au in prezent legaturi aeri