Topirea zapezilor a scos la iveala gunoaiele aruncate la intamplare in una dintre cele mai atractive zone turistice ale Romaniei. Turistii care parcurg drumurile ce strabat zona Muntilor Apuseni raman surprinsi de imaginea gunoaielor adunate pe marginea vailor. Localnicii s-au obisnuit atat de mult cu aceasta situatie, incat nu fac nimic pentru a schimba ceva.
O localnica de pe Valea Abrudelului, Maria Trif, considera normala aceasta situatie. "Da unde sa aruncam? Dam drumu’ pe apa, ca asa am facut tot timpul. Apa duce la vale mizeria. Acuma s-o adunat ca o fost apa mare", spune femeia. "Este pacat sa se polueze un peisaj atat de frumos. Noi nu avem ce sa le facem. De fapt nici nu ai unde sa arunci, pentru ca nu exista un sistem de colectare a gunoiului", sustine Ionel Ganea, patronul unei pensiuni din zona.
Imaginea Vaii Abrudelului este de-a dreptul socanta pentru cei care vin in zona in scopuri turistice. Tone de gunoaie impanzesc malurile Abrudelului pe intreaga lungime a vaii. Imaginea ramane neschimbata in timpul unei calatorii pe DN 75, care "insoteste" Ariesul pe tot cursul din Apuseni. La barajul de la Mihoiesti, de exemplu, construit pentru a alimenta cu apa potabila populatia zonei, exista un veritabil "pod" de gunoaie, care acopera o suprafata considerabila a lacului.
Tot pe cursul Ariesului, un alt "punct critic" este halda de gunoi a orasului Baia de Aries. si la Campeni si Abrud haldele sunt in apropierea raului.
Strategie pentru haldelede deseuri
Ati nimerit intr-o perioada in care nu s-a facut igienizarea de primavara a cursurilor de apa. Am facut demersurile la Consiliul Judetean si la Consiliile Locale pentru a derula aceasta igienizare. In Apuseni nu este rezolvata inca gestionarea deseurilor. Exista o strategie la nivel judetean, care va fi aprobata in prima sedinta a Consiliului Judetean. Toate haldele de g