Comisia Europeana va analiza in cursul zilei de miercuri oportunitatea trimiterii unei scrisori catre Guvernul Romaniei, referitoare la legalitatea taxei de prima inmatriculare, a declarat pentru HotNews.ro, Maria Asimakopoulou, purtatoare de cuvant a comisarului european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs.
Acesta ar fi prima masura legala pe care Comisia o poate lua in cazul in care constata caracterul discriminatoriu al unei legi. In cursul zilei luni, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Romania nu va renunta la taxa de prima inmatriculare.
Maria Asimakopoulou a precizat pentru HotNews.ro ca acesta este prima masura legala care poate fi luata in cazul in care un stat membru UE aplica o taxa discriminatorie fata de restul produselor din cadrul statelor membre.
Astfel, in cazul in care reprezentantii Comisiei se decid miercuri sa trimita o astfel de scrisoare, Guvernul are la dispozitie doua luni pentru a-si formula un raspuns oficial.
Pe baza acestuia, Comisia stabileste oportunitatea continuarii masurilor legale.
In cazul in care raspunsul oferit de Guvernul Romaniei nu este satisfacator , in maximum trei luni de zile Comisia va trece la pasul numarul doi, respectiv formularea unei argumentatii (reason opinion) in favoarea declansarii procedurii de “infringement” (actionarea Romaniei in judecata la Curtea Europeana de Justitie).
Purtatoare de cuvant a comisarului european a mai declarat ca decizia declansarii procedurilor de ““infringement” se iau doar de trei ori pe an, in lunile martie, iunie si octombrie.
Astfel, la un calcul simplu, in cazul in care Comisia decide sa treaca la punerea in aplicare a primului pas, respectiv trimiterea unei scrisori catre Guvernul Romaniei, oficialii de la Bucuresti ar putea avea timp pana la sfarsitul lunii mai pentru a-si formu