In momentul in care Louis Gallois, directorul executiv al Airbus, a incercat sa explice de ce este nevoie ca producatorul de avioane sa elimine mii de locuri de munca pentru a-si spori competitivitatea, analistii stiau deja ce motiv va invoca: aprecierea euro.
Cresterea inregistrata de euro timp de patru ani in raport cu dolarul si recenta apreciere a aceleiasi monede in raport cu yenul au afectat rezultatele celor mai importante companii europene, scrie International Herald Tribune.
Pentru marii jucatori ca Airbus, ale caror costuri sunt exprimate in euro in timp ce preturile produselor lor sunt exprimate in dolari pe plan mondial, aprecierea considerabila a euro ar putea ridica probleme serioase.
Insa, in decursul ultimului deceniu, multe companii europene si-au sporit masurile de precautie impotriva fluctuatiilor monetare. Convinse fiind ca ratele de schimb sunt in mod fundamental imposibil de controlat, companii importante din domenii extrem de variate, de la producatorul de articole de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, producatorii de automobile BMW si Volkswagen, pana la producatorul de medicamente GlaxoSmithKline, au creat modele de business care iau in calcul aceasta realitate.
Determinate de necesitatea de a-si reduce costurile si de a se diversifica pe plan global, multe companii si-au rearanjat bazele produselor si serviciilor, au construit noi facilitati in intreaga lume si au inceput sa utilizeze noi instrumente financiare, transformand moneda euro in ceea ce materiile prime reprezinta de mult timp: un risc ce poate fi controlat.
Sa luam exemplul BMW, producatorul de automobile de lux care, ca si Airbus, a fost puternic afectat de cresterea euro.
Din moment ce cea mai mare parte a productiei sale este localizata in Europa si o mare parte a veniturilor sale sunt exprimate in dolari, BMW suporta o povara foarte mare