OMG-urile, o bomba cu efect intarziat? Foto: grain.orgDocumente:
Observatii preliminarii privind efectul OMG asupra cobailor
(19.03.2007) PDF
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va supune dezbaterii publice inca doua notificari privind plantele modificate genetic (OMG): una pentru introducerea in mediu pentru testare a soiei si alta la testarea culturii de pruni modificati genetic. De curand, ministerul a autorizat cultivarea de porumb MG pentru testare.
Toate acestea se petrec in momentul in care expertii din domeniul agriculturii tehnologizate incearca sa ii conviga pe romani ca plantele MG nu sunt daunatoare.
Ecologistii, pe de alta parte, aduc in dezbatere studii cu ajutorul carora incearca sa opreasca extindera culturilor de plante neconventionale, iar la nivelul UE porumbul modificat e singurul OMG permis in cultura.
In momentul de fata, Romania se chinuie sa adapteze legislatia din domeniu la cea europeana si, acolo unde se poate, sa o si aplice.
Pe de-o parte vin companiile care incearca in diferite moduri sa obtina dreptul de a face bani din plante modificate genetic, iar pe de alta parte UE care incearca sa asigure cetatenilor mijloace de trai cat mai sigur, dar si o sansa in plus micilor agricultori care vor sa vanda pe piata mancare ecologica. Cu cine va merge mai departe tara noastra?
“Facem ce spune legislatia europeana”
Cu toate ca e bombardat de notificari din partea companiilor care vor sa se dezvolte in domeniul agriculturii tehnologizate, Ministerul Mediului spune ca va incerca sa respecte legea. “Noi facem ce spune legislatia europeana care spune foarte clar ce se poate cultiva si ce nu”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Cheran, consilier in cadrul Ministerului Mediului.
Daca ne uitam la toate notificarile depuse pe teritoriul Uniuni