Generalul Obering
In cazul in care scutul antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa-l instaleze in Europa nu va acoperi decat partial Romania, tara noastra ar putea fi integrata intr-un sistem de aparare similar realizat de catre NATO.
Aceasta a fost, in esenta, declaratia directorului Agentiei Statelor Unite pentru aparare antiracheta, generalul-locotenent Henry Obering, la sfarsitul unor noi runde de discutii desfasurate in cateva tari europene.
Generalul american, care este si seful programului de aparare impotriva rachetelor, a afirmat ca pe langa sistemul defensiv realizat de NATO, Statele Unite detin si alte capacitati militare capabile sa ofere protectie regiunii de est si sud a Europei in eventualitatea unui atac cu rachete cu raza scurta de actiune.
Printre echipamentele ce ar putea neutraliza un atac declansat de Iran, inaltul ofiter de la Pentagon a mentionat sistemul de rachete Patriot si interceptoarele de pe apa.
In acelasi context, el a mentionat si un nou proiect, denumit Terminal High Altitude Area Defense Weapon, care este un sistem de uscat foarte mobil ce va putea sa fie integrat intr-un plan mai amplu de protectie a Europei Centrale si Rasaritene.
Raspunzand intrebarilor jurnalistilor straini acreditati la Foreign Press Center, secretarul adjunct din Departamentul de Stat, Daniel Fried, a insistat ca trebuie sa existe un singur nivel de securitate pentru Statele Unite si aliatii lor, fara impartirea in “aliati de clasa A si de clasa B”.
Cei doi oficiali americani au incercat astfel sa inlature temerile exprimate in ultima vreme ca sistemul de aparare conceput de americani va acoperi doar partial Europa, lasand unele tari vulnerabile in fata unui atac din partea Iranului.
Potrivit declaratiilor ambasadorului Fried, desi se au in vedere variante multiple pentru a p