Ministrii transporturilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ratificat recent un acord "istoric" privitor la liberalizarea aproape deplina a transportului aerian intre Europa si Statele Unite. Acordul va intra in vigoare pe 31 m
Dupa aproape patru ani de negocieri secrete, proiectul privitor la liberalizarea transportului aerian intre Europa si Statele Unite va intra in sfarsit in vigoare pe 31 martie 2008. Ministrii transporturilor din cele 27 de tari membre ale UE au ratificat recent acordul negociat de catre comisarul Jacques Barrot privitor la liberalizarea aproape in intregime a transportului aerian intre cele doua continente. Peste un an, companiile europene vor putea deservi toate orasele americane de la orice aeroport din Uniune. De asemenea, companiile americane vor avea acces la toate platformele europene, inclusiv la ravnitul aeroport Heathrow din Londra, si vor putea chiar sa opereze pe relatii intraeuropene.
Conform lui Jacques Barrot, acest acord "istoric" va impulsiona traficul transatlantic, urmand a se inregistra o crestere "de la 50 la 75 milioane de pasageri" in decurs de cinci ani.
In acelasi timp, cresterea ofertei ar trebui sa duca la o scadere a tarifelor biletelor de avion. "Pe fondul cresterii semnificative a traficului transatlantic (...) ar trebui sa asistam la o scadere a tarifelor, care ar trebui sa devina mult mai atractive pentru pasageri", considera comisarul european.
La randul sau, Asociatia Companiilor Aeriene Europene (AEA) vorbeste despre "o veste buna pentru pasageri", care vor avea mai multe optiuni, insa declara ca este mult prea devreme pentru a analiza beneficiile comerciale de care se vor bucura transportatorii aerieni.
Numai British Airways se declara nemultumita de acest acord, in ciuda concesiilor obtinute de Londra. In urma acestui acord, compania britanica v