• Nu mai sunt decat doua fazanerii in judetul Iasi, una la Miroslava, ce apartine Directiei Silvice, care are 320 de capete, iar cealalta este la Aroneanu, unde Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi numai are decat 600 de fazani • Fermele de struti au disparut de tot, nefiind inregistrata sau autorizata nici una la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) • Motivul este inexistenta unui abator agreat de Uniunea Europeana si implicit lipsa pietei de desfacere si a unei firme care sa intermedieze vanzarea strutilor sau a carnii in afara Romaniei
Acum cativa ani, in plin scandal al bolii vacii nebune ce cuprinsese toata Europa, carnea de strut parea sa fie cea mai buna alternativa si zeci de microferme au aparut peste noapte. Astazi, fermele de struti au disparut de tot din cauza inexistentei unui abator agreat de Uniunea Europeana si, implicit, lipsa pietei de desfacere. De asemenea, nu sunt nici firme care sa intermedieze vanzarea strutilor sau a carnii in afara Romaniei. "Datorita faptului ca noi nu avem abatoare specializate pentru taierea acestora, cei mai multi s-au blocat aici.
Chiar daca in anii trecuti multi au incercat si aceasta optiune, intr-un timp fiind vreo 20 de ferme de acest fel, acum lucrurile stagneaza", a declarat Olariu Neculai, director adjunct al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala. Crescatorii au incercat sa vanda carnea la acelasi pret ca in tarile europene, anume in jur de 20 Euro pe kilogram, motiv pentru care nu a cumparat-o nimeni. Nici in piete nu era cumparata si nici la restaurante, toti invocand pretul mare. O alta cauza a fost mortalitatea ridicata a puilor nou-nascuti, care necesita si echipamente de incubare speciale. De pe urma strutilor se poate valorifica mai tot, de la pene si oua, pana la carne. Cojile de oua intregi, precum si jumatatile de coji