Dati banii inapoi!
Decesul nu inseamna pentru unii adio viata. Din contra, chiar dupa intrarea in nefiinta unele persoane continua sa figureze in unele evidente ca si beneficiari de drepturi sociale.
La sfarsitul anului 2006, mai mult de jumatate din cei 360 de medici de familie din Prahova au primit notificari din partea Casei de Asigurari de Sanatate Prahova privind imputarea unor sume reprezentand contravaloarea unor consultatii care se presupune ca ar fi fost efctuate unor persoane decedate.
Saptamana trecuta, medicii de familie au inceput sa primeasca din nou instiintari de impunere a unor sume de bani care pornesc de la 1,8 milioane de lei vechi si ajung la 160 de milioane de lei vechi. Acuzati ca ar fi pastrat pe lista persoanele decedate, pentru a obtine mai multe fonduri de la Casa de Asigurari, acum sunt obligati sa returneze sumele incasate pentru pacientii "fictivi”.
Medicii sustin ca sunt nevinovati
Reprezentati Colegiului Medicilor Prahova sustin ca este vorba despre o neconcordanta in evidentele medicilor si ca responsabili de aparitia acestei situatii sunt familiile celor morti si Casa de Asigurari de Sanatate. „Medicii de familie nu au cum sa afle ca un pacient care nu a mai venit la consultatie a murit.
Nu poate sa mearga la toti cei 2000-3000 de asigurati aflati pe lista si sa verifice daca mai traiesc. Potrivit contractului cadru, familia celui decedat are obligatia ca, in termen de 15 zile sa anunte medicul sau Casa de Asigurari sa instiinteze medicul in maximum 5 zile de la deces. Este obligatia CJAS sa verifice. In plus, regularizarile in plus sau in minus se fac trimestrial sau anual.
In conditiile in care medicul de familie nu este cel care a eliberat certificatul de deces, chiar nu are de unde sa stie ca doi asigurati au murit. Medicul este un prestator de servicii care elibere