(Foto: Republicanul)
Renta viagera a bagat spaima in taranii prahoveni, dar si in unele dintre autoritatile locale. Cel putin asa sustine directorul ADS Prahova, Dumitru Oproescu, acesta spunand ca toate primariile din judet au fost informate in legatura cu conditiile de acordare a rentei viagere, dar ca in teritoriu nu se cunosc prea multe lucruri despre acest subiect.
Taranii nu s-au prea inghesuit sa-si vanda sau sa-si arendeze terenurile de teama ca acestea sa nu ajunga la fel cum au fost pe vremea regimului comunist. “Am trimis comunicari la toate primariile, dar campania de informare se pare ca i-a speriat pe primari, acestia gandindu-se ca vor fi obligati sa plateasca banii din bugetul primariilor.
O alta problema ar fi ca cetatenii sunt speriati ca iar li se va lua pamantul de catre stat”, a spus Oproescu. Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita, anual, de catre stat, pe durata vietii, taranului care vinde sau doneaza, respectiv arendeaza, terenurile aflate in proprietatea sa.
Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi cate 50 de euro/hectar pe an, iar cei care vand vor beneficia de 100 de euro/hectar pe an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare.
Pentru a putea beneficia de renta viagera, taranii prahoveni trebuie sa aiba la momentul instrainarii sau arendarii terenului agricol, minimum 62 de ani impliniti si sa nu detina mai mult de 10 hectare. De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 hectare de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv.
Biroul Judetean de Renta Viagera a inregistrat aproximativ 600 de dosare, dintre care 250 de persoane aveau domiciliul in Prahova, dar solicitau arendarea sa