Zeci de directori doljeni s-au înscris într-o cursă contra cronometru pentru multiplicarea subiectelor tezelor unice, încercând să obţină cel mai bun timp la simularea transmiterii electronice. Drumul lung şi anevoios din satele doljene şi aparatura uzată au făcut ca unele şcoli să piardă timp preţios.
Încă de la primele ore ale dimineţii, directorii doljeni s-au aşezat la coadă în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, ca să fie primii care pun mâna pe subiectele simulării tezelor cu subiect unic. Cursa contra cronometru a multiplicării subiectelor a început după ora 9.00 dimineaţa, când directorii din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului a trebuit să ducă repede subiectele în şcoli şi să le xeroxeze. În acţiunea de simulare a tezelor unice la matematică, inţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, au fost implicate 55 de unităţi şcolare doljene din zonele cele mai îndepărtate sau greu accesibile ale judeţului. „Cu toate că directorii au fost aici dis-de-dimneaţă, noi le-am dat subiectele între 8.30 şi 9.06, şi până la ora 11.00 aceştia a trebuit să ajungă la şcolile lor şi să multiplice subiectele. După aceea a trebuit să ne raporteze timpul pe care l-au făcut de la inspectorat la şcoala din localitate şi timpul necesar multiplicării subiectelor“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector şcolar adjunct al ISJ Dolj.
Simularea, blocată în xerox
Cu toate că majoritatea şcolilor s-au încadrat în timp sau chiar au multiplicat subiectele mai repede decât preconizase ministerul, au fost şi şcoli care din cauza aparaturii vechi au pierdut startul. „Majoritatea şcolilor s-au încadrat în timpul maxim de şapte-opt minute necesar multiplicării şi totul a mers bine din punct de vedere tehnic. A existat o singură excepţie, la Botoşeşti-Paia, unde multiplicarea subiectelor pentru cei şapte copii din şcoală a durat 25 d