Rata daunelor, frecvenţa accidentelor şi neperformanţa poliţelor CASCO au determinat companiile de asigurări să treacă la un sistem nou de calcul al tarifelor, ţinând cont de mai multe criterii de determinare a gradului de risc pe care îl reprezintă un asigurat.
Cuantumul poliţei de asigurare auto CASCO se va calcula în funcţie de o serie de criterii, astfel încât poliţa va fi personalizată pentru fiecare client. Lista criteriilor care se iau în calcul cuprinde rata daunelor, vârsta şoferului, experienţa la volan, sexul, numărul de accidente în ultimii ani, mediul în care conduce (urban sau rural), numărul de amenzi primite şi numărul mediu de kilometri parcurşi într-un an ori dacă maşina este condusă de mai multe persoane. Aceşti factori sunt luaţi în considerare pentru calcularea gradului de risc reprezentat de un asigurat pentru compania de asigurări.
Companiile de asigurări spun că acest sistem de calcul al tarifului se implementează din cauza frecvenţei ridicate a daunelor CASCO, ceea ce face acest tip de poliţă de asigurare neperformant, asiguratorii înregistrând pierderi. Prima de asigurare este direct proporţională cu riscul pe care proprietarii auto îl reprezintă pentru asigurator. Calcularea diferenţiată a tarifelor se va aplica împreună cu sistemul bonus-malus, prin care proprietarii de autovehicule vor plăti o primă de asigurare mai redusă dacă în anul anterior nu au produs accidente ori una majorată, în cazul în care au raportat daune.
Sistemul funcţionează
Generali Asigurări a trecut la noul sistem de calcul al tarifului poliţei Casco de aproximativ şase săptămâni, iar în perioada următoare fiecare companie de asigurări îşi va anunţa criteriile de care se va ţine cont la tarifarea acestui tip de asigurare auto. „Sistemul de tarifare diferită îşi propune să cearnă puţin clienţii. Deocamdată, funcţionează foarte bine.