Liderii Cartel Alfa cer guvernanţilor să discute cu partenerii sociali modul în care intenţionează să privatizeze complexurile energetice Turceni, Craiova şi Rovinari până la sfârşitul anului. Privatizarea este una extrem de importantă deoarece aceste unităţi asigură 30% din producţia de energie electrică a României şi va avea consecinţe majore la nivel local, asupra salariaţilor şi, în egală măsură, asupra întregii economii şi situaţiei energetice a ţării.
„Complexurile energetice, odată intrate în proprietate privată, nu trebuie să devină un monopol susţinut din banii contribuabililor. De asemenea, privatizarea trebuie să prevadă condiţii ca noii proprietari să menţină profilul activităţii (producţia de energie) pe termen nelimitat şi nu doar pe o perioadă scurtă. S-au mai văzut privatizări în care, după expirarea termenului (de regulă, cinci ani) în care proprietarii erau obligaţi prin contract să continue activitatea, aceştia au transformat în afacere imobiliară întreprinderea pe care se angajaseră să o relanseze”, se arată într-un comunicat al confederaţiei.
Curios, până şi directorii companiilor miniere de stat, reuniţi în asociaţia patronală Patromin, au dat ieri un comunicat în care atacă decizia Guvernului, considerând că „intenţia de privatizare a complexurilor energetice nu face decât să întârzie procesele de retehnologizare, de conformare la mediu şi de construire a unor capacităţi energetice noi şi eficiente”. (C.N.)
Liderii Cartel Alfa cer guvernanţilor să discute cu partenerii sociali modul în care intenţionează să privatizeze complexurile energetice Turceni, Craiova şi Rovinari până la sfârşitul anului. Privatizarea este una extrem de importantă deoarece aceste unităţi asigură 30% din producţia de energie electrică a României şi va avea consecinţe majore la nivel local, asupra salariaţilor şi, în egală măsură, asupra întregi