» Organizatiile nonguvernamentale se implica in programe pentru salvarea delfinilor.
» Tot mai multe mamifere sunt gasite esuate pe plajele constantene.
Organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum a demarat, incepand cu data de 14 aprilie, actiunile de monitorizare in teren a delfinilor esuati pe sectorul Agigea–Vama Veche.
Aceasta actiune face parte din activitatile desfasurate sub egida "Anului International al Delfinului", cu sustinerea Danubius Travel Agency, parte a World of TUI. "Aceste activitati ne ofera informatii despre populatiile de delfini existente, dar si despre posibilele cauze ale mortii acestora", spune Andreea Burnescu, coordonator proiect.
La monitorizari iau parte si voluntari din reteaua "Voluntari pentru monitorizarea delfinilor esuati", formata din unitati scolare ale zonei costiere romanesti. De la demararea proiectului pana in prezent au fost raportate patru esuari de delfini, toate situandu-se in perimetrul dintre Eforie Sud si Costinesti. Monitorizarile de delfini esuati vor continua si in perioada urmatoare, pana in luna octombrie a acestui an.
In acest sens, solicitam sprijinul populatiei din zona costiera de a raporta prezenta delfinilor (vii sau esuati) pentru a se putea actiona favorabil. "Avem convingerea ca scopul de conservare a delfinilor nu este impartasit doar de membrii organizatiei Mare Nostrum, ci si de noi toti cei ce locuim in aceasta zona. De aceea, implicand cetatenii din comunitate, dorim sa acordam o sansa delfinilor din Marea Neagra!", a declarat Andreea Burnescu.
Anul Delfinului
Programul initiat de Mare Nostrum are ca scop reducerea numarului de delfini esuati. De altfel, anul 2007 a fost declarat "Anul International al Delfinului" in decembrie 2006, la Bonn, de catre United Nations Convention on Migratory Species (CMS), organizatia non-profit Whale and Dolphin