Foto: biotechnologyonline.gov.au
In vreme ce alte tari europene lupta pentru dreptul de a nu mai cultiva organisme modificate genetic, ministerul agriculturii din tara noastra si-a exprimat, joi, interesul de a sprijini introducerea culturii de soia modificata genetic (MG) in Uniunea Europeana. Soia MG a fost trecuta pe lista culturilor interzise, la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE.
Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, propune o schimbare de strategie politica in privinta culturilor de plante tehnologizate.
„Deoarece tehnologia de cultura a soii modificata genetic a dovedit avantaje evidente la nivelul fermei, cu implicatii pozitive la nivelul economiei nationale a Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va sprijini aprobarea in cultura a soii modificata genetic la nivelul Uniunii Europene, prin pozitia favorabila pe care o va exprima in procesul de adoptare a deciziei”, se arata arata intr-o comunicare oficiala transmisa de Ministerul Agriculturii.
Ministerul Mediului e in expectativa
Pe de alta parte, Ministerul Mediului ramane rezervat si nu va demara, cel putin pentru moment, o politica pro sau contra culturii OMG.
„Legislatia europeana din acest moment nu permite cultivarea de soia MG, iar Romania nu poate sa cultive daca aceasta decizie exista. Ministerul Mediului ramane rezervat in aceasta disputa in care sunt implicati si factori ce tin de protectia mediului”, a declarat pentru HotNews Attila Korodi, ministrul Mediului.
In Uniunea Europeana, este posibila cultivarea acelor plante modificate genetic care sunt inscrise in Catalogul Comunitar (porumbul modificat genetic MON 810, rezistent la Sfredelitorul porumbului). Soia modificata genetic, deoarece nu este aprobata in cultura in UE, nu este inscrisa nici in Catalogul Comunitar.
M