Termenul limita pentru incheierea unei asigurari agricole subventionata de catre stat pentru culturile de floarea soarelui, vita de vie, soia si sfecla de zahar este 31 mai. Desi statul subventioneaza incheierea unei polite cu aproximativ 50%, agricultorii nu se inghesuie sa-si asigure culturile decat in ultima clipa.
Asirom, Asiban, BCR Asigurari, Astra Uniqa, Agras, Generali, Omniasig, Allianz Tiriac, Carpatica Asigurari, Unita si FATA Asigurari Agricole sunt cele 11 societati autorizate de Ministerul Agriculturii sa incheie polite de asigurare pentru culturi agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti.
Guvernul a alocat aproximativ 30 milioane de lei pentru a acoperi 50% din valoarea primelor in cazul asigurarilor de grindina, inghet de primavara sau furtuna. Comparativ cu alti ani, mai multi fermieri au incheiat asigurari, insa majoritatea semneaza politele pe ultima suta de metri.
"Pentru culturile de primavara este prematur a ne pronunta, intrucat ne aflam abia la inceputul lunii mai si, in buna traditie romaneasca, asigurarile vor fi facute pe ultima suta de metri, respectiv spre sfarsitul lunii mai", a explicat pentru Curentul Anca Nastase, sef serviciu asigurari agricole din cadrul Asiban.
Numarul mic de persoane care incheie asigurari pentru culturi se datoareaza si veniturilor reduse ale populatiei din mediul rural, dar si unei slabe constientizari a riscurilor.
"Daca privim cifrele de mai sus constatam ca populatia rurala sau persoanele implicate in activitatile agricole nu constientizeaza in intregime importanta si avantajele incheierii unei polite de asigurare care sa le protejeze investitiile si munca", potrivit directorului general adjunct al Asirom, Ion Bratulescu.
Departe de UE
Numarul celor care deja au facut astfel de asigurari este in crestere comparativ c