Seceta mare in Mehedinti, cu o intensitate nemaiintalnita de sase decenii pe aceste meleaguri. Fenomenul este accentuat in sud-vestul judetului, unde se intinde o mare suprafata de nisipuri.
Specialistii sustin ca doar ploaia abundenta si aplicarea urgenta a udarilor mai pot limita cat de cat efectele secetei. Sistemul de irigatii este insa aproape nefunctional. In 1989, in Mehedinti, suprafetele amenajate pentru irigatii insumau 75.604 hectare grupate in sistemele de la Crivina-Vanju Mare-Izvoarele-Cujmir si Halanga, toate in stare de functionare. Cand, in 2000, s-a trecut la repunerea lor in functiune, inventarul pagubelor a fost dezastruos, o buna parte din instalatii fiind furate de hotii de fier vechi. Incepand cu 2001, au fost repuse in functiune sistemele de irigatii pentru o suprafata de 45.000 ha, ceea ce a ocazionat o cheltuiala de la bugetul statului de 36 de miliarde de lei. Ulterior, patrimoniul a fost transferat, cu titlu gratuit, in proprietatea celor 16 asociatii ale utilizatorilor de apa care s-au infiintat in Mehedinti. Legislatia adoptata in domeniu a fost prost croita, dupa cum afirma proprietarul de terenuri. Asociatiile infiintate au fost vaduvite de sprijinul statului, fiind lasate sa se descurce. In trei ani, s-a distrus si ceea ce fusese repus in functiune, acum neputandu-se iriga nici macar o palma de pamant, unii fermieri procedand deja la forarea unor puturi spre a se asigura putina apa pentru plantele care se usuca vazand cu ochii. Seceta mare in Mehedinti, cu o intensitate nemaiintalnita de sase decenii pe aceste meleaguri. Fenomenul este accentuat in sud-vestul judetului, unde se intinde o mare suprafata de nisipuri.
Specialistii sustin ca doar ploaia abundenta si aplicarea urgenta a udarilor mai pot limita cat de cat efectele secetei. Sistemul de irigatii este insa aproape nefunctional. In 1989, in Mehedinti, supr