Prefectura Timis se afla pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru referendumul din 19 mai. Fata de alegerile din 2004, la referendum nu vor mai fi organizate urne de vot prin gari sau aeroporturi, pentru cei aflati in tranzit prin Timis, ci acestia vor putea vota la oricare sectie de votare din Timisoara. Conditia este insa ca, inainte de a pune stampila pe buletinul de vot, solicitantul sa completeze o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze ca nu si-a mai exercitat dreptul de vot in alta sectie de votare.
"Pe formulare vor scrie numele si prenumele si codul numeric personal. Noi vom asigura exemplare de declaratii tipizate, dar in cazul in care nu sunt suficiente la o sectie de votare, solicitantul va putea sa completeze una de mana. Dupa ce a completat declaratia, numele votantului va fi trecut pe listele suplimentare. Acelasi procedeu se aplica si pentru cei din spitale, care nu sunt din localitate, si la care se va deplasa urna mobila", a spus Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis.
Procedura - o premiera pentru Romania - are insa si unele dezavantaje, prelungind numararea voturilor. "Dupa ce se vor inchide urnele, numarul declaratiilor trebuie sa fie egal cu numarul persoanelor trecute pe listele suplimentare. Bineinteles, ca alegatorii de pe listele suplimentare vor trebui verificati in toate sectiile de votare din judet, ceea ce prelungeste termenul de finalizare a numaratorii voturilor. In Timisoara, cele mai multe cerinte preconizam ca vor fi in Complexul Studen-tesc, acolo unde sunt cei mai multi tineri care sunt din alte localitati", mai spune prefectul de Timis. Pe langa listele suplimentare, la sectiile de votare se vor mai gasi si liste speciale, pe care vor putea fi trecuti cei care nu-si regasesc numele pe listele sectiei de votare arondate. Exercitarea dreptului la vot o vor face cu buletinul de identitate, adresa