Este deja arhicunoscut faptul că hrănirea sugarului cu lapte matern aduce beneficii sănătăţii copilului, reducând riscul apariţiei unor boli: afecţiuni gastro-intestinale, alergii, infecţii ale căilor respiratorii, ale căilor urinare etc. Site-ul www.nou-născuţi.ro subliniază însă că şi pentru mamă alăptarea are un rol pozitiv.
Prevenirea tumorilor. Studii recente au arătat o incidenţă mai mică a cancerului ovarian la femeile care îşi hrănesc copilul la sân. În aceeaşi măsură, alăptarea pe o perioadă de timp mai lungă previne apariţia tumorilor mamare: riscul apariţiei unei tumori la sân este redus cu 4% pentru fiecare an de alăptare. S-a avansat chiar ipoteza că femeia este cu atât mai protejată, cu cât a fost ea însăşi hrănită cu lapte matern în copilărie.
Influenţă în prevenirea osteoporozei. Osteoporoza este o boală degenerativă a oaselor care afectează foarte multe femei, în special la menopauză, caracterizată prin pierderea densităţii osoase, determinând o fragilitate accentuată a oaselor. Numeroase cercetări sugerează că femeile care nu au alăptat sunt mai expuse riscului fracturilor la şold la o vârstă înaintată şi că, pe termen lung, lactaţia poate determina o creştere a rezistenţei oaselor, rezultând o diminuare a riscului osteoporozei. Chiar dacă în perioada lactaţiei oasele devin mai fragile, această pierdere a masei osoase este temporară şi declanşează ciclul de remodelare osoasă după înţărcare, astfel încât, după şase luni, se observă nu numai o refacere completă a densităţii minerale osoase, dar chiar o creştere cu câteva procente faţă de nivelul dinaintea sarcinii.
Întârzierea reapariţiei ovulaţiei. În general, la femeile care nu alăptează, menstruaţia revine după şase - nouă săptămâni de la naştere, în timp ce pentru mamele care hotărăsc să continue alăptarea, ciclul reapare după şase luni, unele mămici bucurându-se chiar de o pau