Reuniunea liderilor celor mai industrializate state de pe glob a inceput ieri sub o triplă presiune: a protestelor de stradă, a dificilului proiect de acord privind emisiile de gaze cu efect de seră şi a tensiunilor dintre SUA şi Rusia pe tema scutului antirachetă din Europa Centrală.
Pentru preşedintele SUA, George W. Bush, summit-ul G8 de la Heiligendamm a inceput pe un ton impăciuitor faţă de Rusia. Liderul de la Casa Albă a spus că schimbul de replici dintre cele două state nu trebuie să panicheze pe nimeni şi a invitat Moscova să-şi trimită generalii la Washington pentru a primi toate asigurările necesare cu privire la scutul antirachetă.
George W. Bush şi omologul său rus, Vladimir Putin, s-au intălnit ieri atăt in cadrul reuniunii formale, căt şi pentru o discuţie "tÃşte-Ã -tÃşte". In zilele premergătoare summmit-ului, Vladimir Putin declara că Rusia ar putea reacţiona la strategia americană indreptăndu-şi rachetele către ţinte din Europa. Preşedintele rus a criticat şi administraţia americană, spunănd că face o politică de tip imperialist, colonialist. In replică, Bush a criticat starea democraţiei din Rusia. In vreme ce Rusia şi SUA incearcă să işi reaşeze relaţiile, Marea Britanie se confruntă cu probleme legate de planul său impotriva incălzirii globale.
CLIMA. In calitate de reprezentant al ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a grupului, cancelarul german Angela Merkel propune ca impreună statele membre să adopte o agendă care să permită limitarea la doar 2 grade Celsius a creşterii temperaturii la nivel global. Propunerea nu e văzută cu ochi buni de SUA, care nu acceptă stabilirea unor baremuri şi care cere ca in discuţiile pentru limitarea incălzirii globale să ia parte neapărat şi India şi China. Alte teme de discuţie sunt situaţia din Kosovo şi Sudan, combaterea sărăciei in Africa, programul nuclear al Iranulu