Documente:
Raportul Freedom House, capitolul despre Romania (engl.)
(14.06.2007) PDF
Concluziile raportului, pe capitolele analizate:
Guvernarea democratica centrala - Guvernarea in Romania a fost relativ stabila in 2006, in ciuda ciorovaielilor din interiorul coalitiei, si a reusit sa-si atinga scopul principal: aderarea la UE. (Ratingul ramane la 3.50 puncte)
Procesul electoral - In ciuda apelului presedintelui pentru alegeri anticipate, acestea nu au fost organizate in 2006. Au fost imbunatatite legea partidelor si cea a finantarii campaniilor electorale si a fost adoptata legea alegerilor europarlamentare. (Ratingul ramane 2.75)
Societatea civila - Asteptand integrarea in UE, a iesit la iveala diversitatea insuficienta a surselor financiare ale ONG-urilor din Romania si, astfel, vulnerabilitatea acestui sector. Societatea civila a fost atacata de politicieni care au incercat sa creeze o "falsa" sau contra-societate civila. (Ratingul ramane 2.25)
Independenta presei - Concentrarea proprietatii in presa s-a accelerat in 2006. In ciuda acestei concentrari a presei traditionale, formele de new media s-au dezvoltat impresionant in 2006, crescand pluralismul surselor de informatii. Criticile la adresa guvernantilor si a presedintelui au aparut in mod deschis in presa scrisa si in cea electronica. (Ratingul se imbunatateste de la 4.00 la 3.75)
Guvernarea democratica locala - Un cuprinzator pachet de legi a fost adoptat in 2006, asigurand mai multa coerenta si eficacitate descentralizarea locala. A fost adoptata si legea impotriva migratiei politice. (Ratingul ramane 3.00)
Independenta justitiei si cadrul legislativ - Judecatorii par sa fi castigat mai multa independenta fata de guvernare. Reformele ministrului Monica Macovei au fost laudate de oficialii UE si criticate de