Preşedintele Traian Băsescu a criticat la Alba Iulia de "Ziua Justiţiei" sentinţe date de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne
Preşedintele Traian Băsescu a criticat la Alba Iulia de "Ziua Justiţiei" sentinţe date de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne obligă să facem generali. Sunt realităţi care pleacă din pregătirea profesională, şi nu din altă zonă", a continuat Traian Băsescu.
Preşedintele României s-a simţit ofensat de faptul că magistraţii atentează la dreptul său constituţional de a acorda gradul de general.Ziarul "Adevărul" prezintă, astăzi, cazul colonelului (r) doctor Alexandru Leordean (foto), fost director al Direcţiei Informare şi Relaţii cu Publicul din Ministerul Apărării, fost profesor la Academia de Înalte Studii Militare, care şi-a câştigat în instanţă dreptul de a fi general. ICCJ a obligat printr-o sentinţă definitivă, dată în luna mai, ministerul să-i recunoască ofiţerului dreptul de a fi avansat în calitate de general de brigadă.
Totodată, MApN a trebuit să-i plătească daune morale în valoare de jumătate de miliard de lei vechi, pentru că i-au fost lezate demnitatea şi onoarea de ofiţer. Potrivit Legii privind statutul cadrelor militare, gradele de general şi amiral în activitate şi în rezervă se acordă prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, după consultarea colegiului ministerului.
Atunci când a trecut în rezervă, prin pensionare, colonelul Alexandru Leordean a considerat că întruneşte condiţiile de avansare şi a cerut să primească steaua de general. El şi-a arătat dosarul din care rezulta că are o vechime de 7 ani în grad de colonel şi a îndeplinit funcţii prevăzute cu gradul de general, timp de 3 ani şi 3 luni. Pentru avansarea unui colonel este necesară o vechime în g