O plimbare în natură permite reducerea simptomelor depresiei şi regăsirea sentimentului de încredere în sine, potrivit unui studiu publicat în Marea Britanie, care subliniază că „ecoterapia“ ar trebui să fie considerată un tratament de sine stătător, informează agenţia de presă AFP, citată de site-ul www.meridianul.com.
Cercetătorii de la Universitatea din Essex au comparat beneficiile unei plimbări de 30 de minute în natură cu cele ale unei plimbări de o jumătate de oră într-un centru comercial pentru mai multe persoane suferind de depresie.
Potrivit asociaţiei britanice specializate în probleme de sănătate mintală Mind, acest studiu a scos la iveală rezultate „surprinzătoare“: la 71% dintre persoanele care au ales plimbările în natură nivelul depresiei a scăzut şi încrederea în sine a crescut cu 90%.
În schimb, 22% dintre persoanele care au ales plimbările într-un centru comercial au prezentat un nivel mai mare al depresiei decât înainte. În plus, 50% dintre aceste persoane erau mai tensionate, în timp ce 44% au simţit o diminuare a sentimentului de încredere în sine.
Mediul rural are o influenţă pozitivă şi pentru persoanele care suferă de diverse probleme de sănătate mintală: 94% dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai bine după activităţile în natură, în timp ce 90% dintre subiecţi au declarat că asocierea dintre natură şi sport dă rezultate extrem de bune.
Paul Farmer, director general al Mind, este de părere că ecoterapia este „o variantă de tratament credibilă, valabilă clinic şi care ar trebui prescrisă de medici mai ales pentru că un număr mare de persoane nu au acces la medicamentele antidepresive“.
„Nu spunem că ecoterapia ar trebui să înlocuiască medicamentele, ci că variantele de tratament ar trebui lărgite“, a spus acesta.
Numărul de persoane cărora li s-au recomandat medicamente antidepresive a cres