Bebeluşii născuţi de femeile cu vârsta de peste 40 de ani sunt mai predispuşi la boli cardiace care pot provoca moartea copilului în primul an de viaţă, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite şi publicat în revista Human Reproduction, informează ediţia on line a cotidianului britanic Daily Mail, citată de site-ul www.meridianul.com.
Acest avertisment a apărut într-un raport care prezintă riscurile de sănătate la care sunt expuşi copiii născuţi de femeile ce amână foarte mult momentul în care vor deveni mame, o tendinţă în creştere.
Un studiu efectuat pe o perioadă de cinci ani asupra a opt milioane de naşteri a scos la iveală faptul că femeile cu vârsta peste 30 de ani care rămân însărcinate prezintă de patru ori mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune şi de două ori mai multe riscuri de a dezvolta diabet, boli care afectează grav fătul.
În ciuda acestor riscuri, în aproximativ jumătate din cele 720.000 de cazuri de naşteri înregistrate anual în Statele Unite este vorba de femei cu vârste de peste 30 de ani. În acelaşi timp, rata naşterilor la femeile cu vârsta peste 45 de ani s-a dublat în ultimii zece ani.
Studiul mai indică faptul că femeile cu vârsta de peste 45 de ani prezintă de trei ori mai multe probabilităţi de a suferi o operaţie cezariană decât femeile cu vârsta medie de 30 de ani şi de două ori mai multe probabilităţi de a naşte prematur.
Bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă de două ori mai multe riscuri de a muri în prima lună de viaţă. Bebeluşii născuţi prematur prezintă şi ei de două ori mai multe riscuri de a muri în primele luni de viaţă.
Unul din zece bebeluşi născuţi înainte de a 37-a săptămână de sarcină dezvoltă boli permanente precum maladiile pulmonare, paralizii ale creierului, orbire şi surditate.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Miami. Specialişt