În cazul expunerilor îndelungate, soarele se dovedeşte a fi unul dintre cei mai mari duşmani ai pielii; poate provoca eritem, arsuri, tumori (melanoame) şi îmbătrânirea prematură a pielii.
Potrivit lui Bruno Massa, autorul cărţii „Secretele unui ten mereu tânăr. Ghid practic de îngrijire a pielii“, citat de site-ul www.topsănătate.ro, soarele poate fi benefic pentru organism, dar numai dacă se respectă anumite reguli în timpul expunerii. Soarele activează circulaţia, stimulează producerea de pigmenţi şi de vitamina D (indispensabilă pentru asimilarea calciului), reglează bioritmul, creşte rezistenţa organismului la boli şi îmbunătăţeşte foarte mult starea psihică.
Nu există, totuşi, o dietă specifică, indicată pentru a asigura protecţia de razele solare; betacarotenul, papaya şi afinele pot accelera în anumite limite producţia de melanină, dar nu sunt suficiente pentru a asigura integritatea pielii.
Bronzaţi-vă sănătos!
- Alegeţi crema de protecţie solară adecvată tipului dumneavoastră de piele şi aplicaţi-o în zonele neacoperite înainte de a vă expune la soare; reînnoiţi aplicarea după fiecare baie în mare sau piscină.
- Expuneţi-vă treptat la soare, ţinând cont că pielea dumneavoastră ar putea fi sensibilă; dacă aveţi un fototip aflat în zona de risc, începeţi cu o expunere de câteva minute.
- Retrageţi-vă la umbră dacă pielea se înroşeşte.
- Ţineţi cont de zona geografică, de altitudine, de anotimp şi de oră, factori care determină variaţii - uneori mari - ale intensităţii radiaţiilor solare. Dacă sunteţi la mare sau la munte, protecţia pe care o oferă cremele obişnuite nu este suficientă; în aceste cazuri, trebuie să folosiţi în primele zile o cremă cu un factor mai mare de protecţie împotriva razelor UVA şi UVB - de exemplu, 15 - pentru a trece mai apoi la o cremă cu factor 4.
- Fiţi atenţi la elementele