Înfruntând emoţiile şi căldura, „bacalaureanzii” au trecut examenul oral la „Română”. Comisia de Bacalaureat instituită la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov ne-a comunicat că 99,92 % dintre candidaţi au reuşit la această probă eliminatorie. În sălile de examinare au intrat 4.903 de tineri, din totalul de 4.984. Din start, 81 de candidaţi care au absentat au fost eliminaţi din examen şi mai pot să-şi facă apariţia abia în august.
Doar 5 picaţi la oral
Procentul de promovabilitate este extrem de ridicat. Doar 5 candidaţi n-au avut nici în clin nici în mânecă cu literatura română – cu siguranţă nici cu gramatica – şi au fost eliminaţi. Comisia de Bacalaureat nu a raportat nici un caz de „fraudă” – se pare că nimeni nu a copiat.
În ciuda căldurii ameţitoare – 37,5 grade Celsius – niciunui candidat nu i s-a făcut rău, încât să solicite ajutorul medicilor. Majoritatea au venit cu sticluţa cu apă după ei. În unele centre, Inspectoratul nu a mai amplasat surse de apă – după cum promisese. „Candidaţii poate să vină cu o sticlă de apă minerală. Pentru fiecare cadru didactic am asigurat o sticlă cu apă şi sunt sigur că, dacă are nevoie, fiecare candidat se poate servi”, ne-a spus conf. univ. Mircea Curilă, preşedintele comisiei 395.
Uneori nu
contează ce ştii
În general, examenele orale sunt cele mai uşoare şi se obţin cele mai bune note. Uneori chiar şi uniforma contează, nu numai cunoştinţele. Absolvind un liceu „slăbuţ” ai putea fi etichetat la fel cum de altfel terminând un liceu bun eşti etichetat ca atare. Nu tot timpul eticheta „funcţionează” corect, „bacalaureanzii” realizând că mai important de-cât subiectul pe care îl extragi sunt profesorii din comisii. „Comisia unui coleg a fost cât se poate de naşpa. O profă avea faze de genul «Da, lasă că ştiu eu că voi ăştia de la Şaguna sunteţi tari în comentarii,