Stirea e pe toate canalele, modul in care a fost anchetat ministrul → prim-ministrul → bloggerul Adrian Nastase a fost ilegal. Pe scurt, dl Nastase nu poate fi tratat ca un blogger (adica persoana ca mine si ca voi), ci ca un ministru → prim-ministru. Ceva mai in detaliu, ca sa intelegeti:
Constitutia noastra ofera o forma de imunitate membrilor guvernului (una mai puternica decat cea data parlamentarilor), imunitate care presupune niste pasi procedurali pentru urmarirea lor penala.
Prevederea constitutionala respectiva a fost instituita efectiv printr-o lege a raspunderii ministeriale, legea nr. 155 din 1999.
Legea a fost amendata si republicata in 2002; noua lege extindea imunitatea penala si la fostii membri ai Guvernului
In 2005 legea a fost amendata “inapoi”, printr-o OUG 3/2005 devenita legea nr. 90 din 2005, prevazandu-se ca prevederile de ordin procedural nu se aplica fostilor membri ai Guvernului
Curtea Constitutionala a decis astazi ca modificarea operata de aceasta ultima lege este neconstitutionala; ceea ce inseamna ca in vigoare ramane forma veche a legii, cea din 2002, cu imunitate oferita fostilor membri ai Guvernului.
I. Despre decizia Curtii Constitutionale
Inca nu am motivatia, dar nu pot intelege care ar putea fi temeiurile ei. Constitutia spune asa in ce priveste imunitatea ministeriala:
Articolul 109 (2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Curtea Constitutionala a decis ca p