Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca nu este de acord cu datele cuprinse in raportul Bancii Mondiale din care rezulta ca sistemul de pensii este vulnerabil fata de presiunile politice, aratand ca astfel de aprecieri erau valabile in perioada anilor 90.
"Nu sunt de acord cu afirmatiile din raportul Bancii Mondiale, nu as crede ca sistemul de pensii e vulnerabil la decizia politica. Poate la inceputul anilor 90 s-a fortat trecerea la pensie pe motiv ca economia era in restructurare si se pierdeau locurile de munca. Astazi, sistemul nu este la discretia puterii politice", a spus Tariceanu, citat de Mediafax.
Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" fata de presiunile politice, care ar putea conduce la un esec total al sistemului, generat de decizii ad-hoc menite sa protejeze anumite interese, se arata intr-un studiu din luna iunie al Bancii Mondiale privind dezvoltarea umana in Romania.
Riscurile sunt alimentate in special de reguli de stabilire a beneficiilor exagerat de flexibile, ca urmare a unor punctaje care sunt definite in mod vag, fapt care genereaza nesiguranta pentru toti participantii la planul de pensii, precum si pentru perspectivele fiscale ale tarii.
Banca Mondiala avertizeaza ca exista mult prea multe posibilitati de interventie discretionara din partea politicienilor, ceea ce face ca orice proiectie pe termen mediu si lung sa fie nesigura.
Guvernul va continua politica de majorare a pensiilor acordate de la bugetul de stat, incurajat de un excedent financiar fragil al fondului de pensii de stat, dar Banca Mondiala avertizeaza ca alte majorari viitoare ale pensiilor trebuie insotite de noi reforme care sa confere sustenabilitate acestui proces, pe termen mediu si lung. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca nu este de acord cu datele cuprinse in raportul Ban