Nuria Amat s-a născut la Barcelona în 1950. Licenţiată în Filosofie şi Litere, doctor în ştiinţele Informaţiei. A trăit în Columbia (fiind căsătorită cu un columbian), Berlin, Paris, S.U.A. A scris mai multe romane, povestiri, eseuri, între care Intimidad (1997), Letra herida (1998), El siglo de las mujeres (2000), El país del alma (2002, roman finalist al Premiului Rómulo Gallegos.)
Regina Americii (Reina de America) a obţinut Premiul oraşului Barcelona în 2003 şi în prezent este nominalizat pentru Premiul IMPAC, Dublín 2007.
Scriitoarea plasează acţiunea în jungla columbiană; este o poveste de dragoste între o tânără din Barcelona, care-şi urmează iubitul - un scriitor-jurnalist incomod, care deranjase prin scrierile sale societatea actuală columbiană - în Bahía Negra (Golful negru), un sătuc izolat de lume, lângă ocean şi selvă, unde speră să scape cu viaţă. Lumea care ni se dezvăluie în acest cătun este, la o scară mai mică, lumea din Columbia actuală, o lume marcată de lupta cu orice preţ pentru supravieţuire, "unde oamenii ucid pentru a nu muri primii". Duşmanii sunt deopotrivă traficanţii de droguri, trupele de gherilă, guvernanţii. În micul sat există oameni care nu au, de-a lungul întregii vieţi, noţiunea banului, aici kilogramul de zahăr costă atâtea grame de coca, pâinea, atâtea grame etc. Strânsul recoltei de cocaină, fiind ilegal, se desfăşoară într-un adevărat dans al pădurii, sunt copaci mişcători, deplasaţi strict pentru a putea acoperi această activitate. Oamenii când mor nu sunt îngropaţi, ci aruncaţi în mare, respectând anumite tradiţii, în cadrul unui adevărat ritual. În şcoli cu bănci sparte, unde îşi fac cuib liliecii şi ţestoasele îşi depun oăle, copii desculţi citesc Thomas Mann; într-un fel ei vor să schimbe ceva din destinul lor, cât şi cum o vor face aflăm din carte. Cum se iubeşte într-un asemenea spaţiu, cum se trăieşte pe muc