Bătălia pentru un loc la liceu s-a încheiat după aproape câteva săptămâni de emoţii şi calcule pe care absolvenţii de gimnaziu şi părinţii lor le-au făcut. În timp ce candidaţii cu medii mari au ocupat locurile oferite de colegiile de prestigiu din Bănie, alţii au pierdut startul, din lipsă de opţiuni, iar ofertele educaţionale din domeniul serviciilor sau construcţiilor au rămas fără clienţi.
Emoţiile absolvenţilor clasei a VIII-a au luat sfârşit joi seară, cu o zi mai devreme decât anunţase Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Când a pornit repartizarea computerizată, aproximativ cinci mii de absolvenţi doljeni au luat cu asalt calculatoarele ca să vadă la care colegiu, liceu sau grup şcolar au fost repartizaţi în funcţie de media obţinută la testele naţionale, dar şi de mediile generale ale celor patru ani de gimnaziu.
Listele cu opţiunile pe care le-au completat pentru admitere nu le-au asigurat însă tuturor candidaţilor un loc în băncile liceelor, 36 dintre aceştia trebuind să aştepte următoarea repartizare.
„Au participat 4.613 candidaţi, dintre care 4.577 au fost repartizaţi, restul rămânând fără loc deoarece au trecut prea puţine opţiuni. Au completat listele de admitere restrictiv şi au urmărit să ocupe locuri în liceele din apropiere de localităţile lor, Băileşti, Malu Mare, pe filierele teoretice. La sfârşitul lunii iulie, comisia judeţeană va face repartizarea acestora la alte licee care nu şi-au completat locurile, în funcţie de medie“, a explicat prof. Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
CN „Fraţii Buzeşti“, primul pe ţară
Şi unităţile de învăţământ s-au bătut pentru a atrage cei mai buni elevi, dar şi pentru a-şi completa locurile. Campion naţional este Colegiul „Fraţii Buzeşti“, unde s-a intrat cu cea mai mare medie din ţară, 9,88 pentru prof