Valoarea medie a unei restanţe s-a dublat în numai un an, ajungând la sfârşitul lunii mai la peste 1.400 lei/persoană Aproape 430 milioane de lei era, la sfârşitul lunii mai, suma
Valoarea medie a unei restanţe s-a dublat în numai un an, ajungând la sfârşitul lunii mai la peste 1.400 lei/persoană
Aproape 430 milioane de lei era, la sfârşitul lunii mai, suma tuturor restanţelor generate de creditele populaţiei. Comparativ cu perioada similară din anul precedent, soldul restanţelor s-a majorat de 2,2 ori. În schimb, împrumuturile acordate persoanelor fizice au crescut cu aproape 70%. Adică, ritmul de acumulare a restanţelor populaţiei creşte mai rapid decât volumul împrumuturilor acordate de întreg sistemul bancar.
Peste 296.000 persoane au acumulat restanţe la bănci până la sfârşitul lunii mai din acest an. Adică numărul datornicilor a crescut într-un an cu aproape 50.000 persoane. Totuşi, datele publicate de Banca Naţională arată faptul că, la nivelul aceleiaşi perioade, valoarea restanţelor a crescut mult mai rapid.
Astfel, dacă în mai 2006, datoria medie a unei persoane era de aproximativ 780 lei, nivelul a urcat până la 1.450 lei. Mai mult, valoarea medie a unei restanţe a depăşit câştigul salarial mediu net cu peste 40%, după ce, în urmă cu un an, venitul lunar era suficient pentru acoperirea datoriilor acumulate la bănci.
Restanţele cresc în ciuda scăderii dobânzilor
Ritmul de creştere a datoriilor este contrar tendinţei de scădere a dobânzilor. Astfel, din soldul total al restanţelor, aproape 87% provin de la împrumuturile în lei. Iar în perioada mai 2006 - mai 2007, soldul datoriilor în lei a crescut de circa 2,2 ori.
Totuşi, dobânda medie a creditelor în lei acordate populaţiei a scăzut cu aproape două puncte procentuale. În plus, chiar şi în cazul finanţării în valută, soldul restanţelor se dublează în fiecare