Evoluţia cursului de schimb a determinat, în iunie, o creştere cu 10 la sută a împrumuturilor contractate de populaţie În luna iunie comparativ cu mai, moneda naţională s-a apreciat
Evoluţia cursului de schimb a determinat, în iunie, o creştere cu 10 la sută a împrumuturilor contractate de populaţie
În luna iunie comparativ cu mai, moneda naţională s-a apreciat cu peste patru procente. Iar evoluţia cursului de schimb a fost favorabilă activităţii de finanţare în valută, mai ales în cazul populaţiei. În schimb, economisirea în lei sau dolari a fost dezavantajată, înregistrând chiar scăderi.
Soldul total al creditului neguvernamental s-a majorat, în luna iunie comparativ cu mai, cu circa 2,4%. Totuşi, datele publicate de Banca Naţională arată faptul că populaţia, deşi s-a orientat şi spre finanţările în monedă naţională, pe primul loc au fost împrumuturile în valută. Astfel, soldul total al creditelor în lei acordate populaţiei s-a ridicat la 27,88 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decât în luna anterioară.
Pe de altă parte, împrumuturile în valută au sporit până la aproape 6,8 miliarde de euro. Iar comparativ cu luna mai, soldul finanţărilor în valută s-a majorat cu aproximativ 10%.Spre deosebire de preferinţele populaţiei pentru credite, companiile au ales, în principal, finanţări care nu implică asumarea riscului valutar. Astfel, soldul împrumuturilor denominate în lei s-a ridicat, în iunie, la peste 29 miliarde de lei, cu circa 3,2% mai mult decât în luna precedentă.
Economisirea în valută, descurajată
Simultan, soldul creditelor în valută, care a ajuns la echivalentul a 9,87 miliarde de euro, a înregistrat o creştere de numai două procente.
Spre deosebire de activitatea de creditare, economisirea în valută nu mai este atractivă nici pentru populaţie, nici pentru companii. Valoarea depozitelor în bănci ale populaţiei