Pentru Rwanda, accesul la Internet parea a nu mai fi o problema. In 2003, guvernul rwandanez, incluzand presedintele Paul Kagame, a fost impresionat de discutiile purtate cu omul de afaceri american Greg Wyler, care s-a aratat decis sa �transforme� statul Rwanda intr-un hub Internet.
Wyler, originar din Boston si ajuns milionar in urma boom-ului IT din ultimii ani, a declarat ca va impanzi Rwanda cu fibra optica, conectand scoli, institutii guvernamentale si case la un Internet rapid si ieftin. Pana atunci, Wyler, in varsta de 37 de ani, nu ajunsese niciodata in Africa, fiind invitat de un oficial al guvernului rwandanez pe care il cunoscuse intamplator la o nunta. Nu s-a steptat sa isi deschida o afacere in Rwanda, pur si simplu a vrut sa ajute tara mult incercata de conflictele interne.
Compania infiintata, Terracom, a primit un contract de conectare online a 300 de scoli, scrie New York Times. Mai tarziu, Terracom a achizitionat 99% din actiunile Rwandatel, compania rwandeza de telecomunicatii, pentru 20 milioane de dolari.
Acum, dupa patru ani, majoritatea beneficiilor atat de mult laudate de Wyler par sa nu-si fi gasit finalizarea, potrivit declaratiilor oficialilor rwandezi. “A facut multe promisiuni, dar nu le-a respectat”, sustine Albert Butare, ministrul rwandanez de telecomunicatii.
Wyler are o alta viziune de ansamblu, argumentand ca el si autoritatile rwandeze nu vor cadea, probabil, niciodata la un comun acord in privinta stabilirii cauzei acestui ritm pasiv de demarare a actiunilor. Disputa insa este emblematica pentru ceea ce se intampla de obicei in Africa: pot oare bunele intentii sa coexiste cu realitatile politice, tehnice si economice ale continentului negru?
Incercarile de a aduce Internetul de conexiune pe banda larga in casele populatiei africane nu au avut succese rasunatoare. Mai putin de 4% din populatia Afri