Daca PNL-PNTCD-AP cred ca, prezentindu-si electoratului propriile idiosincrasii, mai au vreo sansa sa ajunga la putere, atunci se inseala dramatic. La sfirsitul lunii august, adica peste mai putin de o luna, s-ar putea naste polul de dreapta. Protocolul politic urmeaza sa fie semnat - daca liderii acestor formatiuni nu se vor razgindi intre timp -, de catre PNL, PNTCD si AP. Fiecare dintre cele trei partide spera ca, prin aceasta actiune "constructiva", sa puncteze la imagine si sa-si adauge un spor de voturi la zestrea electorala foarte saraca. Dar cit de viabila este ideea polului de dreapta?
Noua constructie politica este gindita ca o alternativa la PSD si PD (plus PLD). Dar daca despre pesedisti se poate spune ca acopera intr-adevar zona de stinga a esicherului politic, democratii sint mult mai greu de prins intr-o formula politica. Chiar daca, din nevoia de spatiu vital, partidul lui Boc a migrat de la stinga la dreapta, este clar ca votantul tip al acestei formatiune nu este, in mod obligatoriu, romanul "de dreapta". Dupa cum s-a vazut in ultimele luni, Basescu poate fi considerat marele rezervor de voturi si nu ideile "populare" ale democratilor.
Seful statulul este sprijinit de-a valma de mai toate tipurile de alegatori, iar o buna parte dintre acestia ajung, printr-un proces de "transfer de simpatie", sa voteze si cu PD.
Se pune intrebarea cine-i reprezinta, totusi, pe alegatorii de dreapta din Romania? (Cu fiecare an care trece, avem toate motivele sa credem ca tabara acestora va deveni tot mai numeroasa.) Liberalii? Mezalianta dintre PNL si PSD nu este in masura sa gireze cu succes aceasta idee. Dimpotriva. Poate tocmai de aceea, pentru a-si reafirma in fata electoratului convingerile "de dreapta", liberalii cauta sa se apropie acum de taranisti. (Interesant este faptul ca, pe de alta parte, cam in acelasi timp, Adrian Nastase lanseaza proie