În Marea Britanie a intrat în vigoare o prevedere legală conform căreia cei care doresc să-şi vândă o proprietate imobiliară trebuie să furnizeze cumpărătorului un aşa-numit "certificat În Marea Britanie a intrat în vigoare o prevedere legală conform căreia cei care doresc să-şi vândă o proprietate imobiliară trebuie să furnizeze cumpărătorului un aşa-numit "certificat ecologic", care să ofere diverse informaţii despre modul în care casa respectivă respectă (sau nu) nişte minime norme de protecţie ambientală.
Astfel, din acest "pachet de informaţii ecologice" fac parte, în primul rând, cele referitoare la "performanţa energetică" (EPC). Acestea sunt stabilite în urma unei expertize legale, care determină cu precizie anul de construcţie a clădirii, sistemul de încălzire, tipul de izolaţie a cablurilor electrice, materialele din care au fost făcute geamurile, lemnul (sau înlocuitoarele acestuia) din care sunt făcute uşile.
De asemenea, certificatul trebuie să conţină date exacte despre consumul de energie electrică şi căldură, respectiv dacă acea locuinţă poate fi adaptată pentru un consum redus, care să aibă un impact ambiental cât mai mic. Alcătuirea unui astfel de "pachet de informaţii ecologice" (obligatoriu) durează mai multe săptămâni, iar preţul variază, în funcţie de mărimea şi de amplasamentul locuinţei, între 300 şi 500 de lire sterline (circa 450 şi, respectiv, 740 de euro).
Această prevedere este însă criticată de opoziţie, care susţine că "certificatul ecologic" nu face altceva decât să crească artificial preţul locuinţelor, fapt ce ar putea duce la o reducere a activităţii în domeniul imobiliar.
"Proprietarii vor încălca legea, profitând de confuzia generală şi de vidul juridic din acest domeniu", este de părere conservatorul Grant Shapps. Nu de aceeaşi părere sunt însă ecologiştii, în frunte cu organizaţia "Les Amis de l