Bancile centrale din SUA, Europa, Japonia, Australia si Canada au pompat peste 200 mld. euro la sfarsitul saptamanii trecute in sistemul bancar, unindu-si eforturile de a evita o criza de incredere pe pietele globale de credit.
In cea de-a doua zi de actiune concertata cu Banca Centrala Europeana, banca centrala a Statelor Unite (Fed) a lansat pe piata bancara locala 38 de miliarde de dolari si s-a angajat sa suplimenteze aceasta suma in cazul in care se va considera ca riscurile nu au disparut, scrie Bloomberg.
In ultimele doua zile, ratele de pe pietele monetare din intreaga lume s-au aflat in crestere pe fondul semnalelor cu privire la extinderea crizei sectorului american al creditelor ipotecare riscante. Operatiunile Fed au contribuit la o revenire a pietei americane de capital si au impins rata la creditele overnight (pe o zi) sub tinta Fed.
"Banca si-a indeplinit misiunea pe termen scurt, aceea de a asigura o stabilizare a pietei inainte de weekend", a declarat David Resler, economist-sef in cadrul Nomura Securities International Inc. "Ramane de vazut ce alte masuri trebuie luate in continuare", a adaugat el.
Suma totala de 38 de miliarde de dolari a fost pompata vinerea trecuta dupa cele 24 de miliarde de dolari injectate cu o zi in urma si a reprezentat cel mai insemnat volum de fonduri temporare inregistrat din 12 septembrie 2002.
Oficialii Fed au declarat de asemenea ca sunt disponibile in continuare "ca intotdeauna" imprumuturi directe prin facilitatea "discount window".
"Fed dispune de o capacitate aproape fara limita de a furniza lichiditate daca acesta considera ca este o masura corecta", a declarat Alice Rivlin, fost vice-presedinte in cadrul Fed.
In urma cu numai trei zile, strategii Fed mentinusera tinta privitoare la rata de imprumut intre banci la 5,25%. Presedintele Fed, Ben S. Bernanke, si co