Pierderile maxime ale plasamentelor în unităţi de fond pot fi calculate cu o probabilitate de 95% Industria fondurilor de investiţii face un pas important în creşterea transparenţei. Pierderile maxime ale plasamentelor în unităţi de fond pot fi calculate cu o probabilitate de 95%
Industria fondurilor de investiţii face un pas important în creşterea transparenţei. Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a lansat, ieri, un indicator - valoare la risc - care permite investitorilor să-şi aleagă fondul de investiţii în funcţie de gradul de risc pe care sunt pregătiţi să şi-l asume.
Decizia unei investiţii ar trebui să ţină seama de trei criterii de bază: randament, risc asumat şi lichiditatea activului respectiv. Noul indicator valoare la risc (VaR) indică pierderea maximă pe care valoarea unităţii de fond o poate înregistra într-un interval de timp şi cu o anumită probabilitate (95%), în condiţii normale de piaţă. Indicatorul este calculat numai pentru fondurile diversificate şi de acţiuni, celelalte două categorii având asociat un grad redus de risc.
Mihail Ion, vicepreşedintele UNOPC, explică faptul că noul indicator este calculat după modelul utilizat la nivel internaţional. Totuşi, diferenţa în cazul ţării noastre constă în orizontul de timp analizat. "De dorit ar fi să avem date pentru ultimii trei ani. Dar am început cu un istoric de cel puţin 12 luni, urmând ca în timp analiza să fie extinsă", adaugă Mihail Ion.
Concret, un investitor care plasează 100 de lei într-un fond ce are un indicator VaR de 10%, pe perioada unui an, îşi asumă o pierdere de cel mult 10 lei. Probabilitatea ca pierderea să nu depăşească 10% este de 95%. În restul cazurilor de 5%, în care sunt incluse, de exemplu, perioadele de criză, pierderea poate depăşi nivelul indicatorului VaR.
Investitorii vor ţine cont tot de randament @