Pentru majoritatea salariatilor, termenul de \"politici de la birou\" se traduce prin jocuri de putere agresive, rivalitati intercompartimentale si masacru profesional. Aceasta abordare presupune un comportament machiavelic de tipul \"scopul scuza mijloacele\" in atingerea obiectivelor profesionale si a beneficiilor rezultate din acest proces, ceea ce nu este intotdeauna cazul.
De fapt, bazele politicilor de la birou pot fi intelese si manipulate prin simpla adoptare a unor strategii eficiente care nu presupun sacrificarea integritatii persoanei in cauza, sustine Kelly Pate Dwyer, contribuitor al Bnet, un site business apartinand Cnet Networks.
In primul rand, actiunile noastre in cadrul companiei trebuie sa fie dictate de obiectivele pe care ni le propunem. Schimbarea departamentului, de exemplu, nu trebuie transformata intr-un complot la adresa altor persoane. Ca recomandare, cautarea oportunitatilor si preluarea unor proiecte interdepartamentale este cea mai buna solutie. Daca se urmareste marirea salariala, discutia directa cu superiorul nu trebuie evitata. Aceasta va stabili pasii necesari care asigura obtinerea unei promovari. Atitudinea "astept sa vad ce se petrece" nu aduce nimanui rezultate rapide satisfacatoare.
In al doilea rand, construirea unor aliante asigura interactiunea cu personalul administrativ, colegii de birou sau superiorii. Dezvoltarea relatiilor de amicitie sau prietenie intr-o organizatie garanteaza oricand un ajutor al "aliatilor" in lupta cu proiectele si sarcinile dificile. Cheia stabilirii acestor interactiuni este ascultarea interesata si oferirea unui ajutor sincer intr-o maniera eleganta.
"Priveste si asculta" este sfatul lui Dwyer, care propune observarea atenta a caracteristicilor persoanelor de success din cadrul companiei. Fiecare companie are propria formula a succesului, asa cum managerii pot fi indrazn