Rafinaria Petromidia si societatea Oil Terminal sunt principalii "pioni" romanesti in contextul "jocurilor" regionale cu energie.
Privatizarea Rompetrol si oleoductul spre Trieste fac din Constanta un centru al afacerilor din domeniu.
Achizitionarea a 75% din actiunile Rompetrol Group de catre compania KazMunayGaz, din Kazhastan, transforma judetul Constanta intr-unul dintre cei mai importanti jucatori regionali pe piata de energie. Cu rezerve impresionante de titei, compania KMG va folosi rafinaria Petromidia, din Navodari, ca pe un "cap de pod" pentru accesul pe piata Europei de Vest.
Presedintele KMG, Uzakbay Karabalin, a declarat ca doreste construirea unui "pod al energiei intre resursele petroliere ale Kazahstanului si cererea sporita de produse rafinate din Europa Centrala, de Est si de Vest". Atuul tranzactiei este chiar rafinaria de la Navodari, una dintre cele mai moderne din Europa, amplasata strategic, la malul Marii Negre, a carei capacitate de productie poate fi marita. Implicarea Constantei in politica energetica europeana nu se opreste insa aici. Orasul este punctul de start al oleoductului care va ajunge in Trieste si care va transporta produse petroliere extrase din Marea Caspica.
Proiectul, in care este implicata societatea constanteana Oil Terminal, este in stadiu avansat, lucrarile fiind preconizate sa inceapa cat mai curand posibil. De acest proiect sunt interesate si alte state din zona cu rezerve imense de petrol, cum ar fi Azerbaidjan. Aceste miscari de pe piata energetica ofera Constantei un rol vital in Europa. Ocolind "mama Rusie", ele reprezinta o alternativa la rutele traditionale care alimenteaza batranul continent, dar si potentialul unor castiguri uriase pentru economia locala si nationala. Rafinaria Petromidia si societatea Oil Terminal sunt principalii "pioni" romanesti in contextul "jocurilor" regi