Companiile conduse de femei in Romania beneficiaza de o crestere de 39%, mult mai rapida decat cele manageriate de barbati, cu un procent de dezvoltare de doar 31%. Desi relativ mica, diferenta este semnificativa, se arata intr-un studiu realizat al CEBR (Centre for Entrepreneurship & Business Research), companie de consultanta si cercetare in afaceri.
Studiul CEBR a analizat antreprenoriatul feminin pe coordinate demografice, socio-culturale si antreprenoriale, construind un profil al femeii de success in afaceri.
Ca premise in dezvoltarea studiului, s-a aratat ca infiintarea noilor companii este esentiala pentru dezvoltarea economica a unui stat, firmele noi generand locuri de munca si contribuind la imbunatatirea imaginii regionale. Nivelul antreprenorial variaza insa de la un stat la altul, insa indiferent de tara, studiul CEBr a indicat faptul ca, desi antreprenoriatul feminin este un trend in crestere, majoritatea firmelor antreprenoriale sunt infiintate de barbati.
Astfel, sondajul efectuat pe un esantion 1.547 de subiecti au relevant un fapt interesant: in timp ce femeile se implica mai mult in activitati care preced demararea unei afaceri, 9,58% fata de 6,53%, barbatii domina numarul celor care incep efectiv o afacere. Exceptia este capitala Bucuresti, unde 58% femei fata de 48% barbati dovedesc spirit antreprenorial in crearea propriei afaceri. De altfel, analiza geografica a aratat ca antreprenoriatul ia amploare cu precadere in Bucuresti si zonele sud-centrale ale Romaniei.
De ce isi doresc femeile propria afacere? Decizia de a infiinta o companie nu este data numai de varsta, educatia, studiile superioare si experienta precedenta, ci si de existenta unor modele antreprenoriale pozitive in cercul de prieteni sau in familie, 38% dintre femeile chestionate declarand ca vor demara o afacere proprie, avand cunoscuti in domeniul antre