Datorită sectorului agricol, dar şi industriei de prelucrare şi serviciilor, expansiunea economiei indiene întrece din nou estimările specialiştilor. Produsul Intern Brut al Indiei, a 12-a Datorită sectorului agricol, dar şi industriei de prelucrare şi serviciilor, expansiunea economiei indiene întrece din nou estimările specialiştilor.
Produsul Intern Brut al Indiei, a 12-a mare economie din lume, a crescut cu 9,3% în trimestrul aprilie-iunie, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele oficiale ale Ministerului de Statistică din această ţară.
Asta în timp ce economiştii estimau o creştere de 8,9%, în scădere faţă de ritmul de expansiune pe care l-a înregistrat economia indiană în primul trimestru al anului, ianuarie-martie. Pentru întreg anul 2007, banca centrală a Indiei se aşteaptă la un ritm de creştere economică de 8,5%.
Industria de prelucrare a cunoscut în al doilea trimestru o expansiune de 11,9%, în timp ce sectorul serviciilor a crescut cu 10,6%. Sectorul agricol, pe care guvernul încearcă să-l revigoreze, a cunoscut şi el un ritm de creştere de 1,8%.
"Este puţin mai mult peste aşteptări, în parte datorită agriculturii şi serviciilor. Dar fiecare sector al economiei creşte", spune Saumitra Chaudhuri, consilier economic la ICRA, în Delhi, citat de BBC. Unii analişti nu văd însă cu ochi buni performanţele Indiei, pentru că o creştere economică foarte rapidă atrage după sine şi o majorare a dobânzii de referinţă, chiar dacă inflaţia nu pare să impună acest lucru imediat. În ultimele 12 luni, inflaţia medie înregistrată a fost de 3,94%, iar acum este prima dată din aprilie 2006 încoace când scade sub 4%. Banca centrală a Indiei a majorat de cinci ori dobânda de referinţă în perioada iunie 2006 - martie 2007.
O creştere de 8% până în 2020 Dar politica monetară mai strictă, o scădere a co